Förbered kredit inför sämre tider

Finansmaknadens olika indikatorer visar att vi har en sättning i den tidigare starka högkonjunkturen och att vi går mot sämre tider. Det är läge för företag att förbereda sig genom att skapa ekonomiskt handlingsutrymme. Ett företag med fasta tillgångar, i exempelvis anläggningar, som är obelånade kan vända sig till banken för att be om lån. Eller öka sin checkkredit. 

Just checkkrediter är en bra tillgång att använda vid tillfällen då bolaget snabbt behöver likvida medel. Med checkkredit betalar kredittagaren endast för det utnyttjade kreditbeloppet. På så sätt skiljer sig checkräkningskredit ifrån företagslån. I företagslånet betalar man istället ränta på hela lånebeloppet som finns på det egna kontot. Räntan är normalt något lägre än vid checkkrediter, men eftersom det lånade beloppet kan vara större blir ibland kostnaden högre. Här gäller det att räkna på vilken finansieringsmetod som passar bäst. 

Eftersom handläggningsperioden är ganska lång vid ansökningar hos de traditionella bankerna är det hög tid att göra ansökan redan nu, innan de eventuella verkligt dåliga tiderna är här. Ett alternativ är att vända sig till en av de nya aktörerna inom checkkrediter. Här är handläggningstiden ofta mycket snabbare. Ibland får företaget svar redan inom ett par timmar. Det är enkelt att ansöka online och bekräfta sin identitet genom BankId. 

Surfa runt på sökmotorer för att se vilka alternativ som finns på marknaden. Det dyker upp nya aktörer hela tiden. 

 

6 Nov 2019